داوود لپهچی، رئیس انجمن حبوبات ایران درباره آخرین وضعیت قیمت حبوبات کشور گفت: قیمت حبوبات در کشور براساس میزان بارندگی و تولید داخلی، قیمتهای جهانی و قیمت ارزی که به واردات اختصاص مییابد تعیین میشود، در سال جاری ابتدا ارز ترجیحی از واردات حبوبات حذف و به ارز نیما تغییر کرد و این امر سبب افزایش قیمت حبوبات شد. از حدود یک ماه پیش ارز نیمایی هم جای خود را به ارز بازار توافقی داده که قیمت بیشتری نسبت به ارز نیمایی دارد و این امر هم به نوبه خود به افزایش دوباره قیمت حبوبات در سال جاری دامن زده است. با این حال قیمت ارز بیشتر بر قیمت عدس و نخود باب لپه که برای تولید لپه وارد میشود موثر است و در تامین سایر حبوبات وابستگی به واردات نداریم و در واقع تنها 20 درصد حبوبات کشور از مسیر واردات تامین میشود.
وی افزود: اگر در سال جاری با افزایش قیمت حبوبات روبهرو شدهایم علاوه بر نرخ ارز، کاهش تولید داخل به دلیل کمبود بارش در استان فارس نیز در این امر تاثیرگذار بوده است، این استان مرکز تولید لوبیا چیتی کشور به شمار میآید؛ در سال گذشته 650 هزار تن حبوبات در کشور تولید شد.
لپهچی ادامه داد: در میان حبوباتی که در داخل کشور کشت و تولید میشود تنها نخود رسمی یا همان نخود آبگوشتی است که امکان صادرات آن وجود دارد، اما از آنجا که امسال سال آبی خوبی نبود و کشت حبوبات کاهش داشت صادرات این کالا هم تا پایان سال ممنوع است. اما کشور به طور کلی از پتانسیل صادرات لوبیا چیتی و لوبیا قرمز علاوه بر نخود رسمی برخوردار است.
رئیس انجمن حبوبات ایران تصریح کرد: سرانه مصرف حبوبات در کشور حدود 8 کیلوگرم تا 10 کیلوگرم است در حالی که سرانه مصرف این اقلام در جهان 14 کیلوگرم تا 16 گیلوگرم است و سرانه مصرف ایران باید به 13 کیلو برسد؛ بنابراین در حاضر جامعه ایرانی نسبت به جامعه جهانی حبوبات کمتری مصرف میکند.
وی اظهار کرد: سالانه 800 هزار تا یک میلیون تن حبوبات در کشور مصرف میشود و از این میزان حدود 200 هزار تن از طریق واردات تامین میشود، عدس از کانادا و روسیه و نخود از هند و افریقا وارد میشود.
لپهچی خاطرنشان کرد: از آنجا که در آستانه ماه رمضان و نوروز قرار داریم در صورتی که وزارت کشاورزی ثبت سفارش 10 هزار تن حبوبات را باز کند قیمتها تا اندازهای در این مدت تعدیل میشود و از آنجا که حبوبات جزء کالاهای اساسی است همیشه 100 درصد حبوباتی که به گمرکات کشور وارد میشود ترخیص میشود و تسویه ارزی حبوبات حدود دو ماه به طور میانجامد.
0 دیدگاه